Pizze dla amatorów pikantnych smaków

Spis treści
Na całym świecie nie brakuje miłośników dobrej pizzy. Podobnie jest również w przypadku osób kochających ostre smaki. Połączenie tych dwóch upodobań sprawia, że na rynku zaczęło pojawiać się coraz więcej niestandardowych propozycji zawierających pikantne papryczki. Jaka pizza sprawdzi się najlepiej w przypadku miłośników jedzenia, które pali w ustach?
Uniwersalne jalapeño
Jalapeño to odmiana papryczki chili, która najczęściej przyjmuje zielony kolor. Zdarzają się także czerwone odmiany, jednak cieszą się one znacznie mniejszą popularnością. Papryka pochodząca z Meksyku jest stosowana zarówno w przypadku pizzy, jak i burgerów czy innych dań na ostro. Warzywo to, oprócz pikantnego smaku, cechuje się także dużą zawartością witaminy C oraz wielu innych prozdrowotnych składników.
Jalapeño jest pikantne, jednak znajduje się ono na początku skali Scoville’a określającej zawartość kapsaicyny w papryczkach. Z tego powodu sprawdzi się ono dobrze w przypadku osób, które lubią wyraziste smaki, ale nie są zbyt odporne na wybitnie palące przyprawy. Pizzę z jalapeño można znaleźć w większości pizzerii, takich jak Bazylia w Płocku.
Najostrzejsze papryczki świata
Wśród dostępnych wariantów pizzy nie brakuje również tych, które zawierają znacznie ostrzejsze papryczki niż popularne jalapeño. Na górze skali Scoville’a znaleźć można takie gatunki, jak Carolina Reaper, Naga Jolokia, Dorset Naga czy Dragon’s Breath. Pizze zawierające te papryczki stanowią wymagający test nawet dla największych miłośników pikantnych smaków. Często zamówienie takiej pozycji wiąże się z koniecznością podpisania specjalnego oświadczenia, dlatego pikantne pizze z podobnymi składnikami są traktowane raczej jako wyzwanie.
Pizza Pepperoni
Do pikantnego jedzenia można zaliczyć także pizzę Pepperoni, z którą poradzi sobie przeciętny miłośnik nieco bardziej wyrazistych dań. W tej potrawie znaleźć można okrągłe kawałki kiełbasy o charakterystycznym, lekko ostrym smaku. Taka propozycja jest znacznie łagodniejsza niż pizze z jalapeño, jednak bez wątpienia zaspokoi potrzeby osób, które nie przepadają za delikatnym jedzeniem.
Pikantne sosy
Bardzo często pizzerie decydują się także na wprowadzenie do swojej oferty pikantnych sosów, które można dodać do dowolnej pizzy. Z założenia tę potrawę powinno jeść się bez takich dodatków lub z użyciem świeżej oliwy, jednak miłośnicy pikantnego jedzenia bardzo często korzystają z podobnych propozycji. Poszczególne sosy mogą być stworzone na bazie naturalnych papryczek lub chemicznych ekstraktów, które niekiedy osiągają jeszcze większe wartości w skali Scoville’a niż wspomniane rośliny. Z tego powodu często wystarczy zaledwie kilka kropel sosu, by zupełnie odmienić charakter potrawy i sprawić, że jej zjedzenie stanie się prawdziwym wyzwaniem.
Pikantne sosy mogą być również nieco delikatniejsze. W wielu pizzeriach wchodzą one w skład standardowej oferty, tuż obok klasycznej salsy pomidorowej, sosu czosnkowego czy oliwy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Sky Camp Klub Sportowy Stowarzyszenie Spadochronowy
Sporty ekstremalne
woj. wielkopolskie62-006 Janikowo, Startowa 1
-
TDMA Polska Szkoła Alpinizmu Mateusz Gutek
Wspinaczka skałkowa
woj. śląskie43-300 Bielsko-Biała, Asnyka 4 lok. 22
-
Natalia Pawłowska Artnova - Pracownia Konserwacji Zabytków I Malarstwa
Zabytki
woj. łódzkie90-630 Łódź, Lipowa 53 lok. 12